Könnyen elkészíthető, egészséges ételek Katalin konyhájából

KatalinNagyon örülök, amikor kedves vendégeim megkönnyítik dolgomat és könnyen elkészíthető, egészséges  ételek receptjeit osztják meg egymás között. Katalintól is érkezett néhány recept, amit megosztunk most Veled, hogy segítségedre legyen a konyhában.

 

 

1.Kelkáposzta sütőtökkel párolva, mellé serpenyőben sült csirkemell

1Elkészítés: 10 dkg kelkáposzta csíkokra vágva 10 dkg sütőtök hasábban 50-60 g csirkemell

A kelkáposztát és a sütőtököt 1 evőkanál olajon kevés víz és só hozzáadásával fedő alatt kb 20 perc alatt megpároljuk. Serpenyőben a csirkemell szeleteket tetszés szerinti fűszerezéssel pirosra sütjük.

 

 

 

2.Sárgarépás rukkola saláta bacon szalonnás, aszalt szilvás csirkemellel

2

Hozzávalók: 5dkg rukkola saláta Közepes répa 1 szelet bacon szalonna 3 szem aszalt szilva 50-60 g csirkemell Tökmagolaj, citromlé, édesítő

A salátát megmosom és lecsepegetetem, sárgarépát almareszelőn lereszelem összekeverem 1 tk. tökmagolaj 1 tk. citromlé és 1 édesítővel Bacon szalonnát zsírjától kisütöm, félreteszem és visszamaradt zsiradékban az aszalt szilvát és a csirkemellet megpirítom, sóval borssal ízesítem.

 

 

3.Serpenyőben sült csirkemell csíkok cukkinivel és sütőtökcsíkokkal

3Hozzávalók: 10dkg cukkini 10 dkg sütőtök Pár szelet lila hagyma, majonéz 50-60 g csirkemell A cukkinit és a sütőtököt sütésre előkészítem, a csirkemellet felcsíkozom kevés sóval az egészet 1 evőkanál olajon serpenyőben 15 perc alatt készre sütöm. Tálalhatunk mellé lilahagymát és egy csipet majonézt

 

 

 

4.Aszalt szilvával töltött csirkemell kakukkfűvel és fokhagymával saláta ágyon

4Hozzávalók: 5dkg rukkola 2 db paradicsom Pár szelet lila hagyma, Tökmagolaj, citromlé, édesítő 50-60 g csirkemell, aszalt szilva 3 db A saláta hozzávalóit előkészítjük, egy tálba összekeverjük 1 tk. Tökmagolajjal, 1 tk. Citromlével és 1 szem édesítővel. A csirkemellet felszúrjuk, beletöltjük az aszalt szilvát, sóval kakukkfűvel fűszerezzük. Az így elkészített csirkemellet serpenyőben 1 kevés olajon pirosra sütjük.

 

 

5.Oregánóval, szezámmaggal ízesített csirkemell, mozzarella sajttal, friss salátával

5

Tetszőleges friss salátát felaprítunk. 1 tk olaj, 1 tk ecet, és édesítő hozzáadásával összekeverjük a hozzávalókat A fűszerezett csirkemellet a mozzarellasajttal serpenyőben pirosra sütjük.

 

 

 

 

6.Serpenyőben sült lenmagos cukkini csirkemellel, hagymás májjal

61db csirkemájat hártyáitól megtisztítva elkaparjuk, egy kevés hagymát, kevés olajon megpirítunk hozzáadjuk a májat és végén az aprított petrezselymet. Félretesszük. Egy tiszta serpenyőben a felkarikázott cukkinit és csirkemellet kevés olajon ropogósra sütjük. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Tálaláskor felkarikázott paradicsomot tehetünk mellé, és a maradék petrezselyemmel díszítjük.

 

 

7.Párolt lila, kelkáposzta, serpenyőben sült csirkemell petrezselymes kukoricával

7A lila káposztát 15 perc alatt víz balzsamecet és nyírfacukor hozzáadásával készre párolunk. A kelkáposztát megpároljuk kevés olajon. Sóval ízesítjük. Serpenyőben a csirkemell szeletet pirosra sütjük a kukoricával. Végén petrezselyemmel szórjuk meg.

 

 

 

8.Kakukkfűvel, fokhagymával fűszerezett csirkecomb, mozzarella chips-el, párolt zöldbab sárgarépával

8A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, kevés vajon a zöldbabbal egy kevés só és víz hozzáadásával puhára pároljuk (kb 10 perc) Felső csirkecomb csontját kivesszük. Sóval, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával ízesítjük. A bőre alá vékonyra szelt mozzarellát helyezünk. Majd grillsütőben pirosra sütjük. A kifolyt sajtot chipsnek tálaljuk. Petrezselyemmel díszítjük.

 

 

 

9. Felső csirkecomb filé, serpenyőben sült aszalt szilvás- mandulás sütőtökkel

9A sütőtököt sütésre előkészítjük. Serpenyőben kevés olajon pirosra sütjük kevés sóval és 4 szem aprított aszalt szilvával, nagyon kevés vizet adagolva időnként amíg elkészül. Mielőtt elzárjuk a tüzet pár szem szeletelt hántolt mandulát dobunk rá (vigyázat hamar megég!) A csirke felső combból a csontot eltávolítjuk, sózzuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Rozmaringgal is ízesíthetjük.

 

 

 

10. Fűszerkeverékkel ízesített csirkemell falatok, friss salátával

10A csirkemellet apró kockára vágom. A fűszerkeveréket (só, pirospaprika, bors, oregánó, fahéj, vöröshagyma, fokhagyma, kevés paradicsom püré) aprítóban pépesre keverem és olíva olajjal elkeverve a csirkemellel összekeverjük. Állni hagyjuk, amíg a többi hozzávalót elkészítjük. A salátához fejes salátát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, és lilahagymát összevágjuk. 1 tk. Olívaolajjal az 1tk. balzsamecettel és édesítővel elkeverjük. A salátára öntjük és összekeverjük. A szósz hozzá: joghurtot elkeverünk ízlés szerint porrá őrölt 3 tk nyírfacukor, 1 tk bazsalikom, és 1 tk kakukkfű keverékével (régi kávédarálóba szoktam összedarálni) A csirkemell darabokat serpenyőben pirosra kisütjük. És tálaljuk.

 

11. Sült csirkemell zellercsíkokkal körtepürével

11Csirkemellet sütés előtt sózzuk és serpenyőben olíva olajon pirosra sütjük. Félretesszük. A zellert (lehetőleg nagyot válasszunk) megpucoljuk és egyenletes hasábokra vágjuk. Ugyanabban a serpenyőben amiben előzőleg a csirkemellet sütöttük annyi olajat forrósítunk, hogy a zeller darabok feléig érjen. Pirosra sütjük, közben óvatosan kevergetjük, hogy egyenletesen süljön. Körtepüréhez 2 db kisebb körtét héjától, magházától megtisztítjuk és negyedekbe vágva egy lábasban krumplitörővel pépesítjük. Egy nagyon kevés igazi reszelt gyömbérrel, fahéjjal és citrommal ízesítjük, egyet forralunk rajta.

 

12. Mandulás csirkemell, szezámmagos fokhagymás salátával.

12Csirkemellet kevés olíva olajon mindkét oldalán pirosra sütjük. A húst félre tesszük szeletelt mandulát pirítunk rá. A fejes salátát előkészítjük, 1 tk olaj, 1 tk ecet, 1 édesítő 1 zúzott fokhagymával összekeverjük. Tálaláskor a salátát szezámmaggal megszórjuk.

 

 

 

13. Borsos csirkemell, gesztenyés karfiollal és narancsos rozmaringos répával

13A karfiol vízben puhára pároljuk só hozzáadása nélkül, fagyasztott cukor nélküli gesztenyével meghintjük. A húst serpenyőben 1 tk olíva olajon kevés só és bors hozzáadásával mindkét felén pirosra sütjük. Félre tesszük és ebben az ízes serpenyőben 1 fél narancs levére rádobunk 1 kisebb reszelt répát meghintjük őrölt rozmaringgal és 1 tk nyírfacukorral. A répa a narancs levét magába szívja pár perc alatt és kész. Tányérra rakjuk és jóízűen megesszük :-)

 

 

14. Kókuszos csirkemell, aszalt szilvás sütőtökkel és kukoricával

14Az előkészített csirkemell szeletet kb 60-80g natúr serpenyőbe tesszük sülni, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd megfordítjuk és ezt az oldalát is meghintjük. Vigyázat hamar megég a kókuszreszelék. Amikor aranysárgára sült visszafordítjuk még egyszer. És készre sütjük. Az előkészített sütőtököt 1 tk olíva olajon elkezdjük pirítani, hozzáöntünk egy kevés vizet, hogy puhuljon. Beletesszük a 3 szem feldarabolt aszalt szilvát és még egyszer egy kis vizet. A hasábokat forgatjuk időnként, hogy egyenletesen piruljon. Végül kevés kukoricát a visszamaradt serpenyőben megsütjük. De ezt el is lehet hagyni ízlés szerint!

 

15. Fahéjas rozmaringos csirkemell falatok karfiollal és kelbimbóval

15A csirkemell csíkokat 1-1 arányú keverékkel megszórjuk, (fahéj, rozmaring, nyírfacukor) majd a serpenyőben pirosra sütjük. Közben másik serpenyőben előkészített karfiolt és kelbimbót 1 tk olíva olajon kevés vízzel roppanósra pároljuk. Majd tálaljuk.

 

 

 

16. Oregánós csirkemell párolt sötőtökkel és kelbimbóval és Céklás madársaláta mozzarella sajttal

16A sütőtököt és kelbimbót(kb. 20dkg) együtt serpenyőben megpároljuk puhára. 1 szelet bacon szalonnát kisütünk, félretesszük. A 80 g csirkemellet sózzuk fűszerezzük és a szalonnás serpenyőben mindkét oldalán pirosra sütjük. A madársalátát előkészítjük az előfőzött céklát felvágjuk és 1/2 narancs levével 1 tk. nyírfacukorral, 1 tk olíva olajjal ízesítjük. Összekeverjük a salátával, rászeleteljük a sajtot és megszórjuk oregánóval.

 

 

17. Majoránnás csirkemell, pirított káposztával, hagymán sült paprikával

17A káposztát megpirítjuk kevés olajon (érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és lefagyasztani) ez sajnos nem 15 perc elkészíteni! Serpenyőben kevés olíva olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát és tovább sütjük, mellé rakjuk a befűszerezett csirkemell szeleteket pirosra sütjük és már tálalhatjuk is.

 

 

 

18. Karfiol összerakva baconnel, hagymával, mellé sült csirkemell paradicsommal

181 szelet bacon szalonnát felvágunk apró kockára, 1tk olíva olajon kisütjük a sírját és rádobunk 1 kis fej hagymát. Közben odatesszük a karfiolt kevés vízben főni. Amikor a szalonnás hagyma szépen megpirult félretesszük és ugyanabban a serpenyőben a csirkemell szeleteket kisütjük, kevés sóval ízesítjük. A megfőtt karfiolt villával összetörjük és a szalonnás hagymával összekeverjük, majd tetejét füstölt sajttal díszítjük. Tálaláskor paradicsomot szeletelünk mellé és petrezselyemmel díszítjük.

 

 

19. Bazsalikomos csirkemellszelet, cukkinival, és paradicsomsalátával!

19A csirkemell szeleteket előkészítjük, sóval és bazsalikommal fűszerezzük. Fél hagymát felszeletelünk és 3 szem aszalt szilvával 1 tk olíva olajon pirítani kezdjük, majd mellé rakjuk csirkemell szeleteket is sülni. Amikor kész félretesszük a visszamaradt serpenyőben a karikára vágott cukkinit pirítjuk meg még egy kis olaj hozzáadásával. Majd a megmaradt fél hagymát és 1 paradicsomot felszeleteljük és 1tk olíva olaj és 1tk ecet 1 édesítő hozzáadásával salátát készítünk belőle. Majd tetszés szerint tányérra helyezzük.

 

20. Majoránnás csirkecomb, póréhagymán párolt karfiollal és cukkinival, friss salátával

20A felső csirkecombot csontjától megszabadítjuk. Sózzuk majoránnával fűszerezzük, majd Serpenyőbe mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük. Mellé rakjuk az előkészített karfiolt, cukkinit, póréhagymát és egy kevés víz hozzáadásával fedő alatt készre pároljuk. Friss fejes salátát és egy fél szál répát felaprítunk, majd 1tk tökmagolajjal, 1 tk citrom levével, 1 édesítővel elkészítjük a salátát is.

 

 

 

21. Sült csirke, mézes fahéjas gyömbéres zöldségek, friss salátával

21A felső csirkecombot csontjától megszabadítjuk, és sózzuk, majd serpenyőbe mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük. Mellé rakjuk a felvágott zellert és sárgarépát és kevés víz hozzáadásával pároljuk, majd amikor majdnem kész hozzáadjuk a felszelet almát, 1 tk mézzel kevés gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük. Készre pároljuk.

Fél hagymát és 1 paradicsomot, és 1/4 uborkát felszeleteljük és 1tk olíva olaj, 1tk ecet, 1 édesítő hozzáadásával salátát készítünk belőle.

 

22.Csirkecomb falatok aszalt szilvás-cukkinivel, fokhagymás friss salátával

222db csirke felső combot kifilézzük, bőrével együtt apróbb darabokra vágjuk. Serpenyőben bőrös felével lefelé fordítva kezdjük sütni. Majd ha már zsírjától kisült megfordítjuk, és a másik oldalát piros ropogósra sütjük. Közben kevés só és fűszer hozzáadásával a bőrös felére visszafordítjuk és kész. Közben egy másik serpenyőben egy cukkini felét felkarikázzuk kevés zsiradékon elkezdjük sütni. Mikor megfordítjuk, mellé rakjuk a felaprított 4-5 aszalt szilvát és kakukkfűvel meghintjük. Az előkészített friss salátát, 1ek szőlőmagolaj, 1 ek ecet, 2 édesítő, 1 gerezd zúzott fokhagyma keverékével ízesítjük.

 

 23.Csirkecomb falatok, cukkinis paradicsom salátával

232db csirke felső combot kifilézzük, bőrével együtt apróbb darabokra vágjuk. Serpenyőben bőrös felével lefelé fordítva kezdjük sütni. Majd ha már zsírjától kisült megfordítjuk, és a másik oldalát piros ropogósra sütjük. Közben kevés só és fűszer hozzáadásával a bőrös felére visszafordítjuk és kész. Salátához egy cukkini felét, 2db paradicsomot, 1/2 fej vöröshagymát tetszés szerint felaprítunk, majd 2tk szőlőmagolaj, 2tk ecet, 2 édesítő keverékével összekeverjük. Végül lenmaggal megszórjuk.

 

 

24.Csirkecomb falatok kakukkfüves aszalt szilvás sütőtökhasábokkal

242db csirke felső combot kifilézzük, bőrével együtt apróbb darabokra vágjuk. Serpenyőben bőrös felével lefelé fordítva kezdjük sütni. Majd ha már zsírjától kisült megfordítjuk, és a másik oldalát piros ropogósra sütjük. Közben kevés só és fűszer hozzáadásával a bőrös felére visszafordítjuk és kész. Közben egy másik serpenyőben sütőtököt hasábokra vágjuk kevés zsiradékon elkezdjük sütni fedő alatt. Mikor megfordítjuk, mellé rakjuk a felaprított 4-5 aszalt szilvát és kakukkfűvel meghintjük. Ha kedvünk és időnk engedi más zöldséget is süthetünk mellé. Savanyúsággal tálaljuk.

 

 25.Csirkecomb falatok füstölt csülökkel megbolondított sütőtökkel

252db csirke felső combot kifilézzük, bőrével együtt apróbb darabokra vágjuk. Serpenyőben bőrös felével lefelé fordítva kezdjük sütni. Majd ha már zsírjától kisült megfordítjuk, és a másik oldalát piros ropogósra sütjük. Közben kevés só és fűszer hozzáadásával a bőrös felére visszafordítjuk és kész. Közben egy másik serpenyőben a füstölt csülökből levágunk egy hangyabokányit és kevés zsiradékon kisütjük. Hozzáadjuk sütőtököt hasábokra vágva elkezdjük sütni fedő alatt. Mikor megfordítjuk a képen látható módon pirosra sütjük só hozzáadása nélkül! Savanyúsággal tálaljuk.

 

26.Csirkecomb falatok zöldség chipsszel

262db csirke felső combot kifilézzük, bőrével együtt apróbb darabokra vágjuk. Serpenyőben bőrös felével lefelé fordítva kezdjük sütni. Majd ha már zsírjától kisült megfordítjuk, és a másik oldalát piros ropogósra sütjük. Közben kevés só és fűszer hozzáadásával a bőrös felére visszafordítjuk és kész. Zellert és répát vékony szeletekre vágunk és kókuszzsírban halvány aranyszínűre sütjük. Szalvétán a felesleges zsiradékot felitatjuk róla. Készen kapható saláta mixet ízesítjük 1 tk szőlőmagolaj, 1tk ecet 2 édesítő keverékével és megszórjuk magvakkal.

Hozzászólás beküldése

Az e-mail címedet soha nem tesszük közzé/osztjuk meg másokkal. A szükséges mezőket * jelzi.

A hozzászólásod beküldésével automatikusan hozzájárulsz az oldal adatvédelmi szabályzatának elfogadásához.