A pulzuskontroll nagyon fontos a futás elkezdésénél

FB-girlSzia István!
Örülök, hogy van lehetőség tőled kérdezni mert én sok mindennel nem vagyok tisztában. Amit tudni kell rólam , az, hogy 160 cm , 68 kg, 46 éves nagymama :)) vagyok . Egy jó ideje már barátkozom a futással, de csak a saját fejem szerint futottam mindig, nem volt segítségem abban, hogy hogyan csináljam okosan, pulzuskontroll használatával  🙂 Futottam már 3,5 km-t , 4 km-t, 8 km-t,  9 km-t. A legtöbb 17 volt, de ez csak egyszer.
Szándékomban áll tavasszal a félmaratont lefutni, ezért szeretnék tudatosan, okosan készülni rá. Vásároltam is magamnak egy pulzusmérő órát , mert hogy állandóan böngészve a neten, olvastam sokat arról, hogy fontos a kezdőknek a pulzus mérés. Mivel nem volt túl sok pénzem rá, nem egy “márkás ” órát vettem, de állítólag ( az eladó szerint 🙂  ) arra a célra megfelel amire nekem kell.
Sok mindent olvastam már erről a pulzusmérésről, pulzus tartományokról mégis tanácstalan vagyok. Legutóbb volt egy 57 perces edzésem, amely 140-172 pulzussal történt, aztán volt egy olyan is  ami 1 óra 15 perc volt , 164-172 pulzussal. Arra gondolok a sok olvasás után, hogy ez talán magas számú ez a pulzus amivel én futottam  vagy nem jól gondolom?
Vagy lehet  a súlyom is, amit ugye cipelnem kell magammal, az is befolyásolja a magas pulzust ? Azért, hogy alacsony számú legyen a pulzusom futás közben azért jóval lassabban kellene futnom , ami számomra túl  lassúnak tűnik. Lehet, hogy most buta kérdéseket teszek fel , de még eléggé nem vagyok ismerős ilyen téren.  Kérlek  ha tudsz segíts nekem ezekben a kérdésekben és előre is köszönöm .
Üdv Éva
FB-MAN
Kedves Éva!
A kérdéseid teljesen észszerűek, semmi butaság nincs bennük. Vegyük őket szép sorjában:
– Igen, a 160 fölötti pulzus mindenképpen magas egy 46 éves hölgy számára, aki korábban nem mozgott.
– A túlsúly mindenképpen terhet ró a szívre, így ugyanazt a teljesítményt csak magasabb pulzuson  tudja nyújtani.
– Igen, vissza kell venni a sebességből ahhoz, hogy a pulzus is alacsonyabb legyen.
Részletesebben ebben a cikkben írtam a pulzuskontrollált edzésről: Edzés Pulzuskontrollal
További kérdéseidet is küldd el nyugodtan, hogy az edzés az egészséged és a tavaszi cél irányába haladjon.
Üdv István

6 hozzászólás

 1. Szabó Zsuzsanna
  2015. április 18. szombat küldte be ekkor: 13:18 | Permalink

  Szia István. 8 ève karbantartott gerincsérvem van. Gerinctornára járok hosszu évek óta. Szinten tartom magam. Néha vannak fájdalmaim amikor sokat ülök vagy cipelek. Hiányzok nagyon egy intenzivebb mozgás. Elkezdtem kocogni megfelelő cipőben és minimális időben. Éppenhogy kocogtam és közben sétálgattam. Ennek ellenére estére beállt a derekam. Tapaszt kellett feltennem és az éjszakámnak annyi volt. Viszont reggelre jobban lettem. Ez egy kb 5 napja volt. Gondoltam adok magamnak még egy esélyt. Szerinted bevàllalhatom újra óvatosan? Ja és 61 éves vagyok. Köszi előre is a válaszodat.

  • 2015. április 22. szerda küldte be ekkor: 07:31 | Permalink

   Szia!

   Köszönöm, hogy hozzám fordultál! Szerintem megismételheted. Mennyi volt a “minimális” idő? Megpróbálhatnál esetleg egy szuszpenzort addig, amíg kicsit meg nem erősödik a derekad. A kocogás után pedig nagyon fontos lenne alaposan lenyújtani.

   Üdv István

 2. Sesam
  2016. június 25. szombat küldte be ekkor: 21:24 | Permalink

  Kedves István!

  27 eves nő vagyok és néhány hete kezdtem futni azzal a céllal, hogy idővel képes legyek hosszabb távú futóeseményeken résztvenni. Alapvetően mindig sportoltam valamit, de az utóbbi időben inkább súlyzóztam. Igyekszem a pulzusomra figyelni, hogy ne legyen az egekben, de mivel elég rossz még az állóképességem, ezért 160-164 alá hosszú távon nem tudom szorítani. Lassabbban meg már nem tudok futni, mert szinte így is állok a 8 perces kilométerekkel:) Mit gondolsz, ez már ésszerű, tartható pulzusszám? A max pulzusom 196 körül van. Mellette kondizom azért, mert nem szeretnék nagyon sok izmot vesszíteni, de szeretném, ha javulna az állóképességem.
  Mit javasolnál, jó lehet ez a 160-as pulzus? Idővel lejjebb kéne mennie, igaz?

  Köszönöm válaszod,
  Sesam

  • Klein István
   2016. június 25. szombat küldte be ekkor: 22:04 | Permalink

   Különféle edzéseket javasolnék.
   Lehet benne rövidebb magas pulzusszámon, illetve hosszabb, de akkor kicsit legyél szigorúbb magadhoz és fogadd el, ha esetleg bele kell sétálni 1-2 percre. Most a magas pulzusszámhoz hozzájárulhat a magas páratartalom és meleg kombinációja.
   Amikor az intenzitással játszol, ne engedd 150 fölé a pulzusod és addig sétálj, amíg 110re vissza nem megy a pulzusod.

 3. Bakó Gábor
  2016. szeptember 29. csütörtök küldte be ekkor: 16:07 | Permalink

  TISZTELT ISTVÁN
  kétségbeesetten fordulok önhöz 45 éves férfi vagyok 1,5 évvel ezelőtt kezdödtek a problémák szerettem volna futni illetve kocogni (2015.május) a 15 perces kocogás után pánikrohammal kezdödött nem foglalkoztam ezzel majd másnap harmadnap is jött a pánikroham a harmadik nap úgy jött hogy este is és hajnalban is jött,kikellett hivni a mentőt bevitt a korházba negativ lett a lelet.( 23 évig szedtem a rivotrilt alvászavarra adták) mivel a rivotril már sajnos nem hatott este 1 mg os dozist szedtem nem emeltem az adagot) a pánik zavar vagy minek nevezzem sorozatosan jött rám éjjel és nappal hónapokig már 12 szer voltam kórházban a sürgősségin ezzel míg csaknem a pszichiatrian kötöttem ki 2015 november-december Bp Balassa u.
  másfél hónapig voltam benn de érdemleges javulás nem volt gyogyszereketpróbaltak i rajtam de egyik sem hatott( Natrium valproát,rivotril,valdoxan,Truxal
  a korhazban valamelyest mérséklödtek a pánikrohamok száma de a 3 ik héten szószerint megrogytam rosszul éreztem magam,majd kiengedtek a kórházból ugy ahogy voltam
  mikor hazamentem elhagytam a gyógyszereket mert neméreztem jobban magam nem is aludtam szinte semmitsem jöttek az elvonási tünetek kb 2 hétig de keményen reszkettem remegtem légzésdepressziot kaptam de hála Istennek ez elmult
  nem tudtam dolgozni sajnos nagyon rossz állapotban voltam nap mint nap mentem a korház sürgősségi osztályára és a pszichiátriára hogy segitsenek valamit,mert megőrülök
  majd 2016 februárjában ismét kórházba feküdtem,akkor a Trittico nevü gyogyit kaptam az első nap aludtam 8 órát de sajnos az a gyogyszer sem segitett napközben felment a pulzusom tőle meg száradt az orrom de nem kicsit majd az Olanzapint adták,attól meg részleges alvásparalizist kaptam de azért erőltették igaz elálmositott,de mégsem tudtam aludni tőle az kisagyamban éreztem hogy „modulál valamit”olyan furcsán émelyegtem tőle.
  közben elkezdtem a rivotril modszeres csökkentését már az első napon,még szóltam is hogy rivotril elvonás történik de ezt nem vették figyelembe mondván 2 hét és elmulik az elvonási tünet.
  azt vettem észre hogyha vettem be egy pici rivotrilt elmulnak egy időre a belső feszültség igy tudtam hogy elvonási tünerteggyüttes van
  Ami létezik elvonási tünet szinte mindegyik jelentkezett nálam /belső feszültség,remegés,félelmek extrém szorongás stb/ majd kaptam egy hólyag gyulladást ami ráment a jobb herére kisem tenyésztették hanem azt adták amit egy évvel ezelőtt is adtak Cifram ezt két dobozzal majd elküldtek a területileg illetékes pszichiátriai rehab ra vidékre Karcagra
  Ott sem javult a gyulladás,( sajnos ugy bántak velem mint egy bolonddal meg is fenyegettek inkább elsem mondom) a dr nő elvette az összes gyogyszert E:Valdoxan 50 mg,R:Xanax sr 1 mg,E:Trittico 150 mg,R:Rexetin egy fél tb 25 m,R és Este 50-50 mg Tiapridal hogy tudjak már aludni valamit de sajnos emmit sem aludtam csak szundiztam egy vagy két órákat
  a Tiapridal és a rexetintől nagyon kitágultak a pupilláim meg szédelegtem nem jól voltam valahogy majd begyulladt a fogam tályogos volt kihuzták( 2 hét után addig szenvedtem vele) reggel délben este ilyen pennicilinszármazékot kaptam nem tudom a nevét de az 1000 mg os lehetett azt adták 20 napig ( JO SOKAT)
  A 20 letelte után izzadni kezdtem éjjelente pennicillint és olyan szagu volt a vizelet is 7 napig nemvolt étvágyam szinte semmisem a gyomrom körül majd kiszakadt meg száradt a szám is de nagyon mondtam küldjenek el gasztróra de azt a választ kaptam hogy (nincs semmi bajom beképzelem magamnak meg kussoljak be)
  kiültem a napra ott meg ugy éreztem mintha itt a tüdömnél vagy hogy mondjam begyulladt volna vagy mi vagy a hörgők magasságában amit most is érztek sajnos
  nagy nehezen elmullott decsak az alsóléguti gyulladás de valahogy a „férfiasság”nem jelentkezett már nem érdekelt a menyasszonyom sem valahogy nemérdekelt semmisem ősem senki meg semmi sem semmi jele nemvolt annak hogy „férfi lennék”majd fokozatosan éreztem ezt(most is igy van sajnos)
  eljöttem saját felelősségre vissza ide budapestre
  bejelentkeztem az egyik alapitvanyi pszichiatriara a dr nő Mirzatepint irt fel attól elmultak a panikrohamok bár néha van azért.
  junius óta szedem a Mirzatent most pár hónapja arra lettem figyelmes hogy átmentem a zebrán nagyon gyorsan felgyorsult a pulzusom.
  akármit csinálok a pulzusom hirtelen felgyorsul de edzeni se semmit se a harmadik emeletre nem birok felmenni pár hónapja van ez annyira kivagyok már meülve hogy nem igaz.
  nembeszélve olyan érdekes ez hogy ha a zuhanyzóba megyek nem birom a meleget ha kimegyek a napra ott meg szinte el is ájultam olyan érzés mintha lázam lenne de nemtudok izzadni vagy mi mintha belső láz szerü lennede ugyanugy a hideget sem birom a minap ergy honapja nem futottam hanem gyorsan ritmusra gyalogoltam 30 percig de mikor vége lett olyan erősen dobogott a szivem hogy alig birt leállni,valahogy még gerjesztettei s a gyors szivdobogást és pánikrpham elkapott jajj netudja meg nagyon rosz érzés azt hittem hogy nyomban el is visz ilyen szivrohamszerü valami.
  sajnos nemtudok eggyüttlenni a párommal mint férfi és nő mert oda erős sziv kell nem birom a terhelést a meleget a hideget 3 héttel ezelőtt egy kis megfázásom volt 37,5 volt a hőemelkedésem de olyan rosszul voltam mintha 40 fokos lázam lett volna valószinü egy ilyet sajnos nembirt volna ki a szervezetem mert kivagyok merülve a kialvatlanság miatt
  a jelen panaszok ezek,már ha legugolok vagy felállok itt a szegycsontnál nagyon erős nyomás van,rossz közérzet,émelygés,homályos látás,savas gyomor (refluxom is van) nyugalomban mostanában éjjel 60 a pulzus de ha felmegyek egy emeletet 120 130 is van a pulzus
  evéskor minnél jobban telitődik a gyomor a szegycsontnál nagyon erős feszülés van,igen kellemetlen,és a gyomor is puffad,valöszinű felnyomja a szivet de nemtudom nem merek már enni sem és mikor eszek akkor elmegy az erőm émelygek is ami sosem volt eddig ez is csak pár honapja van és feszül a szegycsontnál meg ahol a gyomorszáj van a rekeszizomnál meg ha beszélek elgyengül a hangom elmegy a levegő mintha egy nagy matracot fujnék fel elmegy az oxigén
  némely kivizsgálások történtek az
  EKG jó,normal,a V2 V4 ig kissé felkapott poz aktivitást mutat amugy norm
  Vérvétel:norm
  Echocardiograph:normális szivüregeket állapitottak meg a sziv fala is norm mitralis bearamlas a kornak megfelelő tehát norm
  Kedves dr Nő
  én nemtudom pontosan ezeket nyomozgattam utána de már belefáradtam dolgoznom kellene már el is mentem de raklapokat kellett volna pakolni de nem birtam kézzel mostam a valamelyik nap de rosszul lettem melegem is lett meg nem birtam gyorsan zakatolt a szivem
  MIVEL ÁLLHATOK SZEMBEN István? MEG TUDOK GYOGYULNI?
  vagy igy kel leélnem az életem?sok pénzem elment már de nemtudtak ezek a szerek sem segiteni
  Aswaganda cirtomfű macskagyökér rózsagyökér C-vitamin B complex folsav pc sedativ áááá és még sokan mások
  165/60/45 vagyok vékony testalkatú kékeszöld szemü emberke

 4. Emese
  2017. április 5. szerda küldte be ekkor: 16:31 | Permalink

  Sziasztok!Bennem is sok kérdés merül fel,ha tudtok segìtsetek.39 éves vagyok alulműködő pajzsmirigyre gyógyszert szedek.Mivel alul működik jó méhány kilót felszedtem. Két éve vérnyomás csökkentőt kell szednem és mivel tüneteim voltak orvoshoz kerültem magas pulzus számmal,fél éve napi 2×120 mg Isoptimot szedek.Jó két hete elkezdtem futni.Jól teszem nem veszelyes?Mára a kezdeti nehézségek után már sikerült 3 km lefutni és úgy érzem hogy jó volt.Nem lesz baj?A kardiologushoz 2 hét mulva megyek.

Hozzászólás beküldése

Az e-mail címedet soha nem tesszük közzé/osztjuk meg másokkal. A szükséges mezőket * jelzi.

A hozzászólásod beküldésével automatikusan hozzájárulsz az oldal adatvédelmi szabályzatának elfogadásához.