Rehabilitáció

Amikor a gyógytornának vége, ott kezdődik az én munkám…

Az embereknek a személyi edzésről a fogyókúra, az edzőteremről pedig a sok ”gyúrós” jut eszébe, pedig ők adják a fitnesztermek vendégkörének kisebb hányadát. Amire viszont nagyon kevesen gondolnak, hogy az általuk használt eszközök megfelelő irányítás mellett számtalan embernek adták és adják vissza a mozgás örömét sportsérülés vagy műtét után, esetleg betegségből felépülve.

Sport-rehabilitáció

A különböző sportok mind hasonlítanak abban, hogy sérülésveszélyesek akár profi, akár amatőr szinten. A profi sportoló a pályafutását, karrierjét veszélyezteti, az amatőr pedig a mindennapok munkabírását, a keresetkiesést. A cél mindkét fél életében azonos: mielőbb visszatérni a pályára. Az elhúzódó kezelés, a gyógyulás alatti kényszerpihenő mindenképp leépüléssel jár, viszont egyáltalán nem mindegy, milyen gyorsan lesz az adott végtag újra terhelhető. A leggyakrabban az izmok húzódása, zúzódása fordul elő, ezt követik a szalagsérülések, rándulások, ficamok, csonttörések.

Műtéti rehabilitáció

Műtét után a szövetek, szervek regenerációját, megújulását, nagyban elősegíti az az oxigén többlet amit a mozgatás juttat el hozzájuk. Az optimális terhelés felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, energiát termel és rövidíti a lábadozást

Betegségek kiegészítő kezelése, betegségek utáni rehabilitáció

A mozgás szervrendszere, a hormon háztartás, a vegetatív idegrendszer és a központi idegrendszer nagyon szorosan együtt működnek. Mindegyik hatással van a másik működésére, ezért akármelyik betegsége, diszfunkciója hatással van a másikra. Például egy mozgató ideg gyulladása és az ebből adódó ingerület átviteli gyengeség rontja az általa vezérelt izom terhelhetőségét. Amikor a gyulladás elmúlt, az izom óvatos terhelésével hamarabb állítható vissza a betegséget megelőző állapot.
Fordított esetben egy izom rendellenes működése is okozhat idegrendszeri tüneteket, elváltozásokat. Gyakori eset például a gerincet körülvevő apró izmok egyoldalú vagy túlterheléséből adódó izomgörcs okozta végtagi zsibbadás.

Stresszoldás, lelki eredetű betegségek kezelése

Az előző csoportba tartozik, de mégis külön kell foglalkozni vele, mert manapság egyre elterjedtebb és rengeteg problémát okoz. A stressz olyan alattomos, gonosz teremtmény, mely minden területen kifejti galád tevékenységét. Sok-sok pszicho-szomatikus betegség okozója a legváltozatosabb tünetekkel, kezdve a hajhullástól, a hátfájáson át egészen a meddőségig. A tüneti kezelés kevés, a rendszeresen végzett mozgásterápia viszont mankó lehet a gyógyuláshoz vezető úton.

Az egészséget NE csak akkor értékeld, amikor hiányt szenvedsz benne! Fordíts nagyobb figyelmet a megelőzésre, mert a tűzoltás mindig többe kerül, mint a biztonságos tűzhely kialakítása!